Site info

Algemene informatie

Het franstalige gedeelte van deze site bestaat sinds 1 juni 2002. 
De nederlandse versie is er vanaf 1 oktober 2003 bijgekomen.

Deze site wordt het beste bekeken met een resolutie van minimaal 1024 x 768 en met "Microsoft Internet Explorer". Op de site worden Flash 6.0 animaties gebruikt. Indien deze add-on niet is geïnstalleerd wordt hij automatisch geïnstalleerd. Vooraf wordt om uw bevestiging gevraagd.

Indien het refertienummer van een model is weergegeven in blauw en onderlijnd is kan je de technische fiche van het model bekijken.
Het teken_ _ geeft aan dat het interieur van het rijtuig is ingericht in nacht opstelling, d.w.z.: uitgeklapte bedden.

De logos     duiden de kleur van de stoelen van somige personen rijtuigen aan.

Een referentie in vet geevt aan dat deze referentie nieuw is. Na een maand neemt deze referentie dan zijn normale vorm terug.

De vermelding "Uitverkocht" bij een model geeft aan dat het model is uitverkocht bij L.S. Models zelf. Dit wil zeker niet zeggen dat het model niet meer verkrijgbaar is in de handel. Bepaalde handelaars kunnen nog enige tijd enkele exemplaren van het model in voorraad hebben. Indien de voorraad van een model bij de handelaars ook is uitverkocht zal het betreffende model niet meer beschikbaar zijn.

Alle modellen zijn exclusieve modellen en worden in beperkte oplage geproduceerd. Een zelfde model kan wel worden geproduceerd in een andere uitvoering of met een andere nummering.

De modellen van de DB en DBAG worden onder het logo DB gegroepeerd. Alle modellen van een spoorwegmaatschappij waarvan het logo niet in de keuzebalk wordt weergegeven, zijn in de rubriek “Diversen” te vinden. Op die manier wordt de keuzebalk niet overbelast met logo’s van spoorwegmaatschappijen waarvoor de vraag minimaal is.


Nummer systeem

De nummering van de modellen uit het gamma L.S. Models is gebaseerd op volgende tabellen:

Actuele LS Models production

Rijdend materieel
Onderdelen
     
Eerste cijfer
1
Tractiematerieel HO  
Eerste cijfer
8
Onderdelen
 
3
Goederenwagons HO    
 
4
Personenrijtuigen HO  
Tweede cijfer
1
Tractiematerieel
 
6
Goederenwagons N    
4
Getrokken materieel
 
7
Personenrijtuigen N    
8
Assortimenten
 
9
Exclusiviteiten HO    
9
Assen
 
0
Exclusiviteiten N        
        Derde cijfer 0/3 Schaal HO
Tweede cijfer
0/1
Frankrijk     4/6 Schaal N
 
2/3
België        
 
4
Nederland   Twee laatste cijfers
 
Serienummer
 
5
Luxemburg      
 
6
Duitsland        
 
7
Zwitserland / Oostenrijk        
 
8
Andere landen        
 
9
Privé maatschappijen        
             
Derde cijfer
0
Gelijkstroom        
 
5
Wisselstroom digitaal        
             
Twee laatste cijfers
Serienummer
       


Oude producties (pre 2004)

11001 - 11500
Personenrijtuigen Duitsland
11501 - 12000
Goederenwagons Duitsland
12001 - 12500
Personenrijtuigen Benelux
12501 - 13000
Goederenwagons Benelux
13001 - 13500
Personenrijtuigen Zwitserland en Oostenrijk
13501 - 14000
Goederenwagons Zwitserland en Oostenrijk
14001 - 14500
Personenrijtuigen Frankrijk
14501 - 15000
Personenrijtuigen Denemarken
15001 - 15500
Goederenwagons Frankrijk
15501 - 16000
Goederenwagons Denemarken
16001 - 16500
Personenrijtuigen Italië en Spanje
16501 - 17000
Goederenwagons Italië en Spanje
17001 - 17500
Personenrijtuigen andere landen
17501 - 18000
Goederenwagons andere landen

Indeling volgens tijdperken

De indeling van de tijdperken in de lijsten is benaderend. D.w.z. dat een model met de nieuwe UIC nummering in tijdperk IV zal worden ondergebracht. Dit is niet helemaal correct als men weet dat de UIC nummering voor het internationale materieel werd geïntroduceerd in tijdperk III (1969) en niet aan het begin van tijdperk IV. Een model van L.S. Models dat wordt ondergebracht in het begin van tijdperk IV (zoals de groene I4 en I5 rijtuigen met UIC nummering) reed eigenlijk al met deze nummering op het einde van tijdperk III. Als een model in een bepaald tijdperk wordt geplaatst wil dit niet zeggen dat dit tijdens heel dit tijdperk reed, maar wel dat het voorgestelde model een wagon betreft zoals die gedurende een deel van het betreffende tijdperk heeft gereden. Voor een juistere bepaling van het tijdperk waarin een bepaald model reed (begin- en einddatum), gelieve u zich te wenden tot de tabel die de tijdperken van de Belgische spoorwegen weergeeft samen met hun belangrijkste jaartallen. U vindt deze tabel in de rubriek: “Samenstelling van de treinstellen”, “Rangschikking”.


Copyright op de foto’s

De foto’s van Patrick Maes, Daniel Piron en Alain Jennes zijn vrij van copyright. Zij kunnen vrij gepubliceerd worden mits vermelding van de naam van de auteur. Alle andere documenten en foto’s zijn onderworpen aan copyright en kunnen niet zonder voorafgaande toelating van de betreffende auteur worden gepubliceerd. De webmaster kan u desgewenst het e-mail adres van de auteurs van de foto’s meedelen.


Verbeteren van de site

Alle relevante opmerkingen over de site of problemen met de werking van de site kunnen aan de webmaster worden gesignaleerd (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Een voorstelling van de samenstelling van speciale treinstellen, met foto’s ter ondersteuning ervan, is steeds welkom (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l). Ook foto’s met een speciale livrei die misschien weinig of niet bekend is, zijn steeds welkom (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Categorie: